Sv. Ludmila

Od tkadleny k švadleně, modelce a herečce... Někdy vás váš koníček zavede nečekaným směrem.

Když jsem loni v létě psala o tom, jak mě testování karetkovaného vzoru přivedlo k pořízení nových šatů, netušila jsem, že to zdaleka není konec příběhu. Raně středověké šaty mi přišly vhod, když se objevila poptávka po módní přehlídce z doby svaté Ludmily. 

Mělnická přehlídka, 19.9.2020

Díky této akci jsem byla následně kontaktována, jestli bych se nechtěla zúčastnit natáčení krátkého TV spotu upozorňujícího na 1100. výročí smrti sv. Ludmily. Natáčení proběhlo loni v listopadu, ale píši o tom až teď, kdy je snímek sestříhán a zveřejněn.




Perličky z natáčení:

Rotunda ve Starém Plzenci posloužila nejen jako jedna z lokací, ale i jako zákulisí a převlékárna. Už jsem byla připravená, když dorazil představitel Bořivoje a začal se strojit do vypůjčeného kostýmu. Zatím se mi do zimy zbytečně nechtělo, a tak jsem se otočila zády, abych mu poskytla soukromí, a nahřívala si ruce nad svíčkami.
"Kam se to přivazuje?" ozvalo se za mnou.
Režisér s kameramanem si venku připravovali techniku, takže nikdo jiný, na koho by mohla směřovat tato otázka, nebyl přítomen. Ohlédla jsem se přes rameno. Bořivoj si právě oblékl nohavice (správně přes bruchy) a teď se mračil na šňůrky vedoucí od jejich horního konce.
"U pasu bru... kalhot by měly být otvory, kudy se ty šňůrky provléknou," poradila jsem mu a obrátila se zpět k hřejivým plamínkům.
"A jak se zavazuje tohle?" zaznělo po chvíli. To už měl Bořivoj na sobě i tuniku a držel v rukou ovinky. 
Vykasala jsem si šaty a předvedla mu, jak se ovinky omotávají kolem lýtek.
Scéna jak z Noci na Karlštějně! Akorát naruby.

Většinu dopoledne se natáčely záběry Ludmily jdoucí lesem a po cestě.
Režisér: "Teď Ludmila projde kolem těch jeřabin."
Marně se rozhlížím, kam mám jít. Žádné trsy oranžových kuliček v okolí nevidím, jenom osamělé červené.
"To myslíte ten hloh?"

Režisér: "Ludmilo, kráčejte pomalu, unaveně..."
Jak odlišit pomalé procházkové tempo od unaveného? Měla jsem problémy vžít se do role staré ženy. Škoda, že se tyhle záběry nenatáčely až po půl dni trmácení v kopcovitém a lesním terénu. Nebo druhý den, kdy mě po náročném včerejšku rozbolely kyčle. To bych sehrála stařenu jedna báseň! 😄


Nikdy mě herecká kariéra nelákala, ale pro jednou to rozhodně byla zajímavá zkušenost.