V hlavě textilního archeologa


Poštěstilo se vám někdy nahlédnout archeologům nebo textilním historikům pod ruce? Nabízím vám jedinečnou příležitost nahlédnout mi nejen pod ruce, ale i do hlavy při vytváření kresebné rekonstrukce vzoru jedné brokátované tkanice ze sbírek Pražského hradu. 
Jedná se o záznam z třetího dne prací na této tkanici. První dva dny zahrnovaly zjištění počtu karetek, zkoumání, jestli všechny drobné fragmenty patří k sobě a kreslení úzkého vzoru z lemu tkanice a dvou plošných vzorů z centrálního pruhu. (Analýza  brokátovaného - tj. přídavným útkem tvořeného - vzoru se může zdát jednoduchá ve srovnání se vzory vytkávanými různým otáčením karetek, jenže to neplatí v případě, kdy kovový útek ztratil svůj lesk a hedvábí barvu, takže v lepším případě vidíte jen jemný, jakoby damaškový, vzor v hnědé barvě. V horším případě vzor není na první pohled vidět a objeví se teprve na papíře po zakreslení osnovních vazných bodů pozorovaných pod mikroskopem, nebo jsou osnovní či útkové nitě natolik poškozené, že jdou vazné body rozeznat jen na základě ohybů nití druhé soustavy.)
Třetí den přišla řada na část tkanice, o které jsem se podle výrazných diagonálních linií a dvou uzlíků (pravděpodobně pozůstatků po přišití nějaké ozdoby) domnívala, že obsahuje dva ústřední motivy uzavřené do kosočtverců.

0h: Levý horní roh vypadá nějak divně. Začnu s tím pravým, kde vzor očividně navazuje na předchozí "křížky".
0h 20m: Je to vlevo chyba nebo záměr?

po 1 hodině
1h: Chyby jsou záludní prevíti, ale aspoň mě udrží v ostražitosti, abych kreslila, co tam skutečně je, místo toho, co čekám, že tam bude.
2h: To už jim obyčejné svastiky nestačily, že si začali vymýšlet takovéhle krouceniny?

po 2 hod.
2h 30m: Tu poškozenou část vpravo zatím přeskočím a budu pokračovat jinde.
3h: Šmarjá, co je zas tohle?! Očka?... Proč jsou v tak divné formaci?

po 3 hod.

3h 30min: 8 bodů nahoru, 2 doprava, 5 dolů, 3 doprava, 5 nahoru... Že by se tu rýsovalo další F? No jo, už je to tak. Ale co dělá tady? 
4h: Tvůrce tohohle vzoru musel být blázen. Vždyť to nemá žádnou symetrii!

po 4 hod.

5h - Přestaň na chvíli kreslit a podívej se na to z odstupu... No vida, najednou to začíná dávat smysl. Místo symetrického vzoru je medailon rozdělen na čtyři kvadranty. Teď už bude snazší doplnit tu poškozenou část.
5h 1m - Jé, já vidím krocana! Moment, ti ve středověku nebyli. Páva? Kohouta? No prostě opeřence.

po 5 hod.

5h 15m - Krutibrko! To krůtí brko ve špici medailonu nevychází, ani když vím, jak by mělo vypadat. Něco musí být špatně.
6h - Poslední kvadrant téměř dokončen, až na to, že není poslední, ale ptačí vzor za ním pokračuje dál... Nejedná se tedy o dva centrální kosočtverce s plošným vzorem mezi nimi, ale o souvislý pruh ptačího vzoru oddělený od sousedních vzorů výraznými šipkami.

po 6 hod.

Nakonec dokončení tohoto obrázku zabralo další dvě hodiny následující den a průzkum celé tkanice (s přestávkami) další dva týdny.