Víkend plný zašmodrchaných nití

V pátek a sobotu 8.-9.2. se konal v Českých Budějovicích workshop "Textilnictví ve vrcholném středověku", zorganizovaný ve spolupráci Jihočeského muzea a Archeoskanzenu Trocnov. (Nedivte se, pokud jste o tomto archeoskanzenu ještě neslyšeli. Teprve vzniká.)
První den byl vyplněn přednáškami - já měla hned dvě: o proměnách vzorů tkaných na karetkách v průběhu věků a o rozšíření znalosti pletení ve středověku - a druhý den byl věnován praktickým ukázkám - od předení, přes tkaní až po tvorbu střihu a šití.


Po předběžné informaci, že většina účastníků nebudou laici, ale lidé věnující se living history nebo archeologii, a s ohledem na svou předchozí přednášku jsem byla připravená učit zájemce o tkaní na karetkách vzory a techniky používané ve vrcholném středověku. Na místě se však ukázalo, že většina zájemců jsou začátečníci, takže až na jednu výjimku (která projevila zájem o plastické vzory ze 17. století), došlo jen na základní diagonální vzory, na nichž se dají snadno vysvětlit a pochopit principy karetkování.


Nedostatek vhodných míst k přivázání osnovy byl vyřešen vytvořením karetkovacího "vlaku". :-) (Samotná židle je příliš lehká, takže by při napnutí osnovy cestovala po podlaze za tkalcem, a proto ji bylo nezbytné zatížit dalším účastníkem.)
Jak jsem byla zaměstnaná karetkami, neměla jsem moc času sledovat, co se dělo na dalších stanovištích, ale více podrobností a fotografií naleznete na webu Jihočeského muzea.
Návratem z Českých Budějovic v sobotu večer však pro mě rušný víkend nekončil. Sotva jsem se doma ohřála (a vyspala), odjela jsem v neděli ráno do Chocně lektorovat workshop zaměřený na karetkování z mladší doby železné, konkrétně na vzor nalezený v rakouském Dürrnbergu a tkaní pomocí trojúhelníkových karetek.


Oproti rušnému hemžení několika desítek lidí v Budějovicích vládla v Chocni komorní atmosféra, ale pracovalo se tam se stejnou intenzitou.


Ten název příspěvku neberte doslovně. Účastníkům obou kurzů se tkaní dařilo. Na zašmodrchané nitě došlo jedině v Chocni, kde jim šla práce po zaškolení tak dobře, že jsem se z dlouhé chvíle chopila rozmotávání přaden zašmodrchaných při nějakém z předchozích kurzů.

Zvládnout ve třech dnech dva workshopy na téměř opačných koncích republiky bylo poněkud náročné, ale stálo to za to a já jsem moc vděčná oběma organizátorkách, Monice Konrádové a Kristýně Urbanové, za pozvání.

Za tři týdny (v neděli 10.3.) budu v Chocni vést další karetkovací workshop, tentokrát zaměřený na merovejské období. Ještě jsou volná místa. Kdo by měl zájem, bližší informace nalezne na webu http://jakoblecipracloveka.cz/kurzy/.