Moje soukromé muzeum: Rekonstrukce historických tkanic na karetkách

Rozmanitost historických vzorů mě fascinovala od okamžiku, kdy jsem poprvé vzala karetky do ruky, a tak se sbírka jejich ukázek záhy stala nedílnou součástí mého předvádění karetkování na historických akcích. Časem jsem si uvědomila, že pestrost vzorů lze obdivovat i na fotografiích, ale málokdo ze současných lidí (pro něž jsou ruční práce obvykle neodmyslitelně spojeny se silnou vlnou na pletení) dostatečně ocení zručnost našich předků, dokud na vlastní oči nespatří, jak jemnou práci dělali. Proto poslední dobou nekopíruji pouze vzory, ale používáním dobových materiálů se snažím docílit co nejvěrnějších replik.

Chronologicky řazeno:
Hallstatt (Rakousko), 800-400 př. n. l. První pokus s nejtenčí vlnou, co jsem sehnala, dopadl kvůli trhajícím se nitím neslavně. Proto jsem musela vzít zavděk háčkovací bavlnkou. I tak je výsledná tkanice tkaná na 19 karetkách široká 2 cm, zatímco originál tkaný na 21 karetkách měl šířku jenom 1,3 cm!

Dürrnberg (Rakousko), 3. st. př. n. l. Vyrobeno z ručně předené a barvené vlny pro knihu Po nitkách do minulosti. 29 karetek (většina trojúhelníkových), š: 1,8-2 cm.

Lønne Hede (Dánsko), 1. st. n. l. Vyrobeno během testování vzoru pro knihu Po nitkách do minulosti. 62 karetek (ve většině jen 2 nitě); příliš silná vlněná příze vedla k šířce 6,5 cm místo 5,5 cm. (Rekonstrukce v knize z ručně předené příze vyšla zase o 1 cm užší. Těžký život experimentálního archeologa...)

Bifrons (Anglie) 6. st. n. l. První pokus brokátování s plochou kovovou lamelou. Proto jsem použila "stříbrnou", kterou jsem měla po ruce, ačkoliv v originálu byla použita zlatá. Původní barva podkladu se nezachovala.

Hrob sv. Bathildy, Chelles (Francie), před 680 n. l. Vyrobeno pro knihu Po nitkách do minulosti a zopakováno a rozšířeno (tedy spíš prodlouženo) pro výstavu Nevěsty z jiných světů.  Hedvábí, 48 karetek, š: 1,8 cm.

Hrob sv. Bathildy, Chelles (Francie), před 680 n. l. Test vzoru před tkaním pro výstavu Nevěsty z jiných světů.  Hedvábí, 89 karetek (ve většině jen 2 nitě), š: 4 cm. Kvůli ověření teorie, zda byl celý pás vyroben najednou nebo okraje samostatně, byl dolní okraj tkán společně se střední částí a horní (16 karetek) přitkán dodatečně.

Hrob sv. Bertilly, Chelles (Francie), před 704 n. l. Horní ukázka byla utkána z háčkovacích bavlnek (aby byl vidět vzor bez lupy), dolní z hedvábí ukazuje jemnost originálu. 28 karetek (ve většině jen 2 nitě), š: 9 mm (bavlněná 2 cm).

Oseberg (Norsko), před 834 n. l. Kombinace hedvábí a lnu, barevnost originálu neznámá. 9 karetek, šířka rekonstrukce 1,1 cm, orig. < 1 cm.

Lem ze štóly sv. Cuthberta (Anglie), 10. st. 

Tkanice brokátovaná hedvábím na hedvábí. Variace na vzor oblíbený v řadě zemí po celý vrcholný středověk. 13 karetek, š: 6 mm.

Praha (ČR), 14.-15. st. Rekonstrukce dvou vlněných tkanic provedená v rámci textilně archeologického výzkumu publikovaného posléze v knize Středověké textilní a barvířské technologie. Chyby ve vzoru širší tkanice odpovídají chybám v originálu. a) 15 karetek (v každé jen 2 nitě), 1,2 cm; b) 24 karetek, 2,2 cm.