Spletité počátky pletení

Když jsem se před pár lety začala zabývat studiem historie pletení, podařilo se mi najít v češtině jen pár odborných článků, z nichž nejmladší pocházel z r. 1980 a již tehdy obsahoval v porovnání se zahraničím chybné a zastaralé informace. Teprve nedávno se na internetu objevilo několik článků přeložených z převážně angličtiny. Pozorný čtenář však brzy zjistí, že si tyto články místy navzájem protiřečí (nebo si dokonce protiřečí i různé části jednoho článku — zřejmě důsledek toho, že autor vycházel z různých zdrojů). Jazykově zdatní jedinci objeví stejné nesrovnalosti i v anglických originálech. Potíž je v tom, že textilní historie (a historie pletení obzvlášť) je mladý obor, ve kterém snadno může dojít k objevu, vedoucímu k přehodnocení dosavadních znalostí. Tištěné odborné publikace rychle zastarávají a internetové články obvykle obsahují směs výsledků moderních objevů, překonaných názorů a pouhých hypotéz.

Usoudila jsem, že bych napsáním své vlastní verze článku o historii pletení od počátků po současnost zájemcům o toto téma příliš nepomohla, protože tam, kde nejsou žádné spory, bych kopírovala informace, které už přede mnou napsal někdo jiný, a tam, kde spory jsou, bych jenom přidala další názor do kotle. Proč by čtenáři měli věřit zrovna mně? Proto jsem se rozhodla shromáždit a předložit odkazy na jiné články a ve svém vlastním textu se zaměřit především na obecně oblíbené omyly a podat vysvětlení k bodům, ve kterých se ostatní zdroje liší.

Jednou z mála věcí, na které se všechny publikace shodují, je, že pletení vzniklo později než tkaní a že jeho původ je zahalen tajemstvím. Kdy tedy bylo pletení vynalezeno? Datace jeho počátků se podle různých zdrojů pohybuje přibližně od 1100 př. n. l. po 1000 n. l.

To nejstarší datum jsem našla pouze v českých textech. Domnívám se, že by se mohlo týkat stejného nebo podobného předmětu jako citát z knihy J. Staňkové: „...nejstarší pletená součást oděvu, kterou známe, je 4000 let stará a pochází z Egypta. Je to kus hladkého krosienkového úpletu...“ Tady jsme narazili na lingvistické úskalí: České slovo „pletení“ je mnohem širší pojem než anglické „knitting“. Kromě pletení na jehlicích může znamenat i řadu dalších technik: pletení na rámu (krosienky, sprang), pletení jehlou (nalbinding), pletení na formě (zapjastky) atd.

Často uváděným datem vzniku pletení je přelom letopočtu, s ohledem na nálezy z 2. a 3. století n. l. Těch je hned několik z různých koutů světa. O fragmentech z Dura Europos (Sýrie) a nejstarších koptských ponožkách (Egypt) bylo již beze všech pochyb v 70. letech 20. století dokázáno, že nebyly upleteny na jehlicích, ale jehlou.

Záhadnější nález pochází z Nizozemí: Jednalo se o dva malé fragmenty (2x2cm) podložené jiným materiálem, pravděpodobně kůží a spolu s nimi byly nalezeny dvě bronzové „jehlice“. Kdo ví však, k jakému účelu ve skutečnosti sloužily. Nikdo se nepokusil vyzkoušet, jestli by práce na nich odpovídala hustotě nalezené „pleteniny“. Připevnění údajné pleteniny k podkladu ukazuje podle R. Rutta spíš na to, že šlo o výšivku smyčkovým stehem, nebo mohlo jít o nějakou formu nalbindingu. Pokud by se jednalo o pravou pleteninu, je divné, že neexistují další fragmenty z této oblasti a doby. Jeden z fragmentů se rozpadl již během prvního výzkumu, druhý byl v 70. letech také ve velmi špatném stavu, takže nebylo možno ho prozkoumat znovu.

S dalším daty a nálezy se vracíme zpět do Egypta. Fragment ve sbírce švýcarského sběratele F. Iklého byl datován do 7. století n. l., ale byl zkoumán dříve, než došlo k odlišení pravého pletení od nalbindingu (pletení jehlou) a dnes je nezvěstný, takže jeho přezkoumání není možné. Opět by se jednalo o ojedinělý nález. Od 3. do 6. století známe z Egypta spoustu textilií pletených jehlou, zatímco nejstarší skutečně ověřené pravé pleteniny pochází až z 11. století. A v 12.-14. století se s nimi doslova roztrhl pytel. Vzhledem k tomu, že už nejstarší dochované pleteniny jsou složitě vzorované, předpokládá se, že pletení vzniklo o několik desítek let dříve, avšak ne o moc. Tím jsme se dostali k poslednímu a podle současných znalostí nejvíce pravděpodobnému datu: přelom 1. a 2. tisíciletí n. l.

Dětská pletená ponožka ze středověkého Egypta
- vlevo originál (© Textile Museum, Washington DC), vpravo moje kopie

Většina současných lidí vnímá pletení jako techniku, kterou se zhotovuje teplé vlněné oblečení, a proto byl objev, že se pletení vyvinulo v Egyptě a nejstarší pleteniny jsou zhotoveny z bavlny, přijata s pochybnostmi. Na to někdo přišel s teorií, že je to přece logické: „Arabové píší zprava doleva, a proto se i plést začalo tímto směrem. Kdyby pletení vynalezli Evropané, pletli bychom opačně.“ Naneštěstí pro tuto teorii většina pletenin pocházejících ze středověkého Egypta byla pravděpodobně pletena zleva doprava — nebo spíš proti směru hodinových ručiček, vzhledem k tomu, že byly pleteny do kruhu na několika jehlicích. (Tvrzení, že pletení na dvou jehlicích je starší než pletení na několika jehlicích, je dalším rozšířeným omylem.) Směr pletení se dá poznat podle směru schůdku při střídání barev na začátku kola. Rozdíl je dobře vidět při porovnání fotografií dětské ponožky dnes uložené v muzeu ve Washingtonu a mého prvního pokusu o její rekonstrukci. Druhou možností, jak tento schůdek mohl vzniknout na opačné straně, než jsme zvyklí, je pletení obrace rubovou stranou vně a teprve následné obrácení na lícovou stranu (hladký žerzej). V tom případě by ale zase vzala za své teorie, že Evropané přispěli k vývoji pletení tím, že v 16. století vynalezli obrace.


Historie pletení na internetu:
Česky:
https://static2.flercdn.net/upfiles/d1/5/7/9/2/79272/5/historie-pleteni.pdf – podrobný, avšak chaotický text, zkompilovaný z několika zdrojů, doplněný převzatými fotografiemi.
http://ujitky.blogspot.cz/2014/01/z-historie-pleteni.html – středně rozsáhlý přeložený text s několika přejatými chybami.
http://www.skolatextilu.cz/elearning/518/historie-textilu/Historicke-panorama-pleteni-1.html (+ navazující části 2 a 3) – zaměřeno hlavně na strojní pletení.
http://www.etextil.cz/cti/98/z-historie-textilu-a-mody/ – zkopírovaný text z předchozího odkazu.
http://pleteni.strai.info/modni_pleteni-historie_pleteni.html – automatický překlad, raději nečíst.
http://modastyl.webnode.cz/historie-pleteni/ – stručný, povrchní textík s časovými nesrovnalostmi.

Anglicky:
http://www.knitty.com/ISSUEspring06/FEAThistory101.html – asi nejoblíbenější anglický internetový zdroj, až na pár spekulací celkem spolehlivý.
http://sheepandstitch.com/the-history-of-knitting-part-1-mysterious-origins/ (+ část 2) – dotýká se jen pár kapitol z historie pletení, ale o nich pojednává čtivě a bez chyb.

Česká literatura:
Konopásek M. (1950): Několik poznámek k historii pletařské výroby. – Textilní tvorba 2: 261-268.
Kovaříková M. (1980): Historie pletařství. – Od ručního pletení k pletařským strojům (sborník ze semináře): 47-63.
Staňková J. (1973): Lidové pletení v českých zemích. Praha

Zahraniční literatura (výběr):
Rutt R. (1987): A History of Hand Knitting. London.
Turnau I. (1991): History of Knitting before Mass Production. Warszawa.

(napsáno původně pro Fler blog)